Κακοσμία του στόματος

Κακοσμία του στόματος

Η κακοσμία του στόματος είναι μία κατάσταση με δυσάρεστες κοινωνικές και ψυχολογικές επιπτώσεις, περιγράφεται ως η δυσάρεστη οσμή του εκπνεόμενου αέρα και αποτελεί, μία από τις πιο συχνές ανησυχίες των ασθενών που εκφράζονται στους οδοντιάτρους τους.

Η κάκοσμη στοματική απόπνοια μπορεί να προέρχεται από παράγοντες που σχετίζονται άμεσα με την ενδοστοματική κατάσταση του ασθενούς, αλλά και από παράγοντες που αφορούν τις γενικές συνήθειες και υγεία του ατόμου όπως είναι η κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα, οι διατροφικές συνήθειες, ορισμένες κατηγορίες φαρμάκων, ο σακχαρώδης διαβήτης και παθήσεις του γαστρεντερικού συστήματος.

Επιπλέον, η κακοσμία του στόματος είναι το αποτέλεσμα υποκείμενων ασθενειών όπως είναι η ρινίτιδα, η ιγμορίτιδα, η αμυγδαλίτιδα, η λοιμώδης μονοπυρήνωση και συνεπώς σε αρκετές περιπτώσεις αποτελεί μία προσωρινή κατάσταση. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων όμως η κακοσμία προκαλείται από ενδοστοματικά αίτια.
Λόγω των αρνητικών επιπτώσεων της δυσάρεστης αναπνοής στην ποιότητα ζωής του ασθενούς, ο οδοντίατρος οφείλει να διερευνά τους ενδοστοματικούς παράγοντες που ενοχοποιούνται για την εμφάνισή της και να ενημερώνει για τους τρόπους αντιμετώπισής της.

Βάσει βιβλιογραφίας οι παράγοντες που ευνοούν στην εμφάνιση της κακοσμίας του στόματος είναι : η παρουσία περιοδοντικής νόσου, ουλίτιδας, οι τερηδονικές βλάβες και η παρουσία γλωσσικού επιχρίσματος. Η μεταβολική δράση των μικροβίων που ανιχνεύονται στις παραπάνω καταστάσεις οδηγεί στην δημιουργία ορισμένων παραπροϊόντων που ανιχνεύονται στον εκπνεόμενο αέρα και προκαλούν δυσάρεστη οσμή.

Για την αντιμετώπιση αλλά και για την πρόληψη της δυσάρεστης αυτής κατάστασης οι ασθενείς με κακοσμία πρέπει να υιοθετούν νέες συνήθειες προς όφελος της στοματικής τους υγείας που προτείνονται από τους οδοντιάτρους τους. Πρωταρχική μέριμνα αποτελεί η επίσκεψη στον οδοντίατρο 2 φορές τον χρόνο για αποτρύγωση (καθαρισμό) των δοντιών, έλεγχο της ενδοστοματικής κατάστασης και διδασκαλία των οδηγιών στοματικής υγιεινής. Οι οδηγίες που δίνονται αφορούν στον σωστό τρόπο βουρτίσματος και στην ένταξη μέσων μεσοδόντιου καθαρισμού και καθαρισμού της γλώσσας. Ακόμα, όταν αυτό συνίσταται ο ασθενής μπορεί να χρησιμοποιήσει συγκεκριμένα αντιμικροβιακά στοματικά διαλύματα, τα οποία έχει αποδειχθεί ότι ελαττώνουν την κακοσμία του στόματος. Σε επιλεγμένες περιπτώσεις προτείνεται και η λήψη προβιοτικών παραγόντων.

Συνεπώς, η κακοσμία του στόματος οδοντικής αιτιολογίας είναι μία κατάσταση που μπορεί να προληφθεί και με την άρση των επιβαρυντικών παραγόντων και να αντιμετωπιστεί με τη σωστή συνεργασία και επικοινωνία ασθενούς και οδοντιάτρου.

Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για οποιαδήποτε απορία.

Κλείστε το ραντεβού σας σήμερα καλώντας μας στο 210 2020490 ή συμπληρώνοντας τη φόρμα προγραμματισμού ραντεβού.

 

Ενδεικτική βιβλιογραφία :

Bollen CM et al. Halitosis: the multidisciplinary approach. Int J Oral Sci. 2012 Jun;4(2):55-63.

 Izidoro C et al. Revisiting Standard and Novel Therapeutic Approaches in Halitosis: A Review. Int J Environ Res Public Health. 2022 Sep 8;19(18):11303.


Εκτύπωση   Email