Τι είναι η ενδοδοντική θεραπεία;

Κάθε δόντι αποτελείται από δύο μέρη:
  • τη μύλη, που φαίνεται μέσα στο στόμα,
  • τη ρίζα ή τις ρίζες, οι οποίες βρίσκονται μέσα στις γνάθους, κάτω από τα ούλα.
Η μύλη του δοντιού καλύπτεται εξωτερικά από την αδαμαντίνη ουσία (σμάλτο του δοντιού), η οποία είναι ένας πολύ σκληρός και ανθεκτικός ιστός, ενώ κάτω από αυτήν υπάρχει η οδοντίνη ουσία, η οποία έχει μικρότερη σκληρότητα και ανθεκτικότητα. Στο κέντρο του δοντιού υπάρχει μία κοιλότητα, η οποία εκτείνεται από τη μύλη μέχρι το άκρο της ρίζας του. Αυτή στη μύλη ονομάζεται μυλικός θάλαμος και στη ρίζα λέγεται ριζικός σωλήνας και περιέχει ένα μαλακό ιστό, που ονομάζεται πολφός του δοντιού.
Ο πολφός αποτελείται από νεύρα, αγγεία και εξειδικευμένα κύτταρα, τα οποία κύτταρα είναι υπεύθυνα στην εμβρυϊκή και στη νηπιακή ηλικία για τη διάπλαση του δοντιού. Ο πολφός του δοντιού περιέχει πάρα πολύ μεγάλο αριθμό νεύρων γι αυτό και είναι γνωστός στο ευρύ κοινό σαν «νεύρο του δοντιού». Στα δόντια, τα οποία έχουν πολλές ρίζες, υπάρχει ένας αλλά μερικές φορές και περισσότεροι ριζικοί σωλήνες σε κάθε ρίζα.
Η ενδοδοντική θεραπεία λοιπόν είναι η θεραπεία, που γίνεται στο εσωτερικό του δοντιού, όταν ο πολφός του δοντιού μολυνθεί ή νεκρωθεί με σκοπό τη διατήρηση του δοντιού στο στόμα για πολλά χρόνια. Τα μικρόβια του στόματος εισβάλλουν στον πολφό και τον καταστρέφουν. Τοξίνες που παράγονται μπορούν να περάσουν από το άκρο της ρίζας έξω από το δόντι στο οστό της γνάθου και να προκαλέσουν και εκεί φλεγμονή και απόστημα.
Επειδή κατά την ενδοδοντική θεραπεία αφαιρείται ο πολφός ή τα υπολείμματά του, η ενδοδοντική θεραπεία συνηθίζεται να αποκαλείται από τους ασθενείς με τον λανθασμένο όρο «απονεύρωση του δοντιού».

Ερωτήσεις - Απαντήσεις

Μπορεί ο κάθε οδοντίατρος να κάνει ενδοδοντική θεραπεία;
Εάν έχει την κατάλληλη εκπαίδευση, ναι. Υπάρχουν, όμως, και ειδικοί οδοντίατροι , που λέγονται ενδοδοντολόγοι και οι οποίοι έχουν μετεκπαιδευτεί, ώστε να αντιμετωπίζουν με επιτυχία όχι μόνο τις συνήθεις αλλά, κυρίως, τις περίπλοκες και δύσκολες περιπτώσεις της ενδοδοντικής θεραπείας. Ο οδοντίατρός σας θα κρίνει εάν η περίπτωσή σας χρειάζεται ειδική αντιμετώπιση ή όχι.
Γιατί ο γιατρός μού είπε να παρακολουθήσουμε το δόντι που έγινε ενδοδοντική θεραπεία;
Έχω κύστη κάτω από το δόντι. Πρέπει να κάνω ενδοδοντική θεραπεία ή εξαγωγή του δοντιού;
Τι μπορώ να κάνω, εάν αποτύχει η ενδοδοντική θεραπεία;
Πόσα χρόνια κρατάει ένα δόντι που έχει ενδοδοντική θεραπεία;
Ποιο είναι το ποσοστό επιτυχίας της θεραπείας;
Θα μπορώ να μασάω κανονικά μετά το μόνιμο σφράγισμα του δοντιού;
Τι πρέπει να γίνει μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας;
Είναι επώδυνη αυτή η θεραπεία;
Μπορεί η ενδοδοντική θεραπεία να γίνει σε όλους τους ασθενείς;
Πόσες επισκέψεις χρειάζονται, για να γίνει η θεραπεία αυτή;
Πώς γίνεται η θεραπεία;
Γιατί είναι προτιμότερο να γίνει ενδοδοντική θεραπεία και όχι εξαγωγή του δοντιού;
Μπορεί με τη λήψη αντιβιοτικών φαρμάκων και μόνο να θεραπεύσω τη φλεγμονή του πολφού;
Τι θα συμβεί, αν δεν γίνει η θεραπεία;
Πονάει ένα δόντι, που χρειάζεται ενδοδοντική θεραπεία;
Πόσο κοστίζει η ενδοδοντική θεραπεία;