Η ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΙΚΗ ΝΟΣΟΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΕΦΗΒΕΙΑΣ

Η ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΙΚΗ ΝΟΣΟΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΕΦΗΒΕΙΑΣ

Πέρα από τους παραπάνω μηχανισμούς, που αποτελούν τους βασικούς αιτιολογικούς παράγοντες, η εξέλιξη της περιοδοντικής νόσου επηρεάζεται σημαντικά και από την λειτουργία των ορμονών φύλου. Η εφηβεία, χαρακτηριζόμενη ως περίοδος ορμονικών διαταραχών, επηρεάζει αρνητικά και τους ουλικούς ιστούς προκαλώντας μειωμένη αμυντική ικανότητα και αλλαγές στη σύσταση της μικροβιακής χλωρίδας στην οποία υπερτερούν περιοδοντοπαθογόνα μικρόβια. Οι προαναφερόμενες διαδικασίες προκαλούν έντονη κλινική εικόνα και έντονη συμπτωματολογία στον ασθενή. Ειδικότερα, υπάρχει ερυθρότητα και οίδημα στην παρυφή των ούλων, έντονη αιμορραγία κατά το βούρτσισμα των δοντιών, ή ακόμα και κατά την δήξη σκληρής τροφής.

Άλλοι εξωγενείς παράγοντες που συνεργούν στην επιδείνωση της ουλίτιδας στην εφηβεία είναι το κάπνισμα, η συχνή χρήση του αλκοόλ, κατηγορίες φαρμάκων, π.χ. αντισυλληπτικά για τις έφηβες, ή
ακόμα και η ορθοδοντική θεραπεία ως παράγοντας κατακράτησης οδοντικής μικροβιακής πλάκας.

ΠΡΟΛΗΨΗ

Η πρόληψη της ουλίτιδας-περιοδοντίτιδας στην εφηβεία επιτυγχάνεται με:

  • την άριστη στοματική υγιεινή του εφήβου, δηλαδή βούρτσισμα 2φορές/ημέρα και χρήση
    οδοντικού νήματος 1φορά/ημέρατην διακοπή του καπνίσματος
  • την βελτίωση των διατροφικών του συνηθειών (μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ και
    λιπαρών), βοηθώντας έτσι την συνολική υγεία του οργανισμού
  • τον έλεγχο στον οδοντίατρο κάθε 6 μήνες και την αποτρύγωση των δοντιών (καθαρισμός
    από τον θεράποντα οδοντίατρο).

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η πρώτη φάση της θεραπείας συνίσταται στη διδασκαλία της καθημερινής και αποτελεσματικής στοματικής υγιεινής καθώς και στη συμμόρφωση του έφηβου σε αυτήν, ώστε να διατηρηθεί το αποτέλεσμα που θα επιτευχθεί. Η δεύτερη φάση της θεραπείας αφορά στην αποτρύγωση των δοντιών και στην απομάκρυνση παλαιών αποκαταστάσεων που θεωρούνται βιολογικά μη αποδεκτές (κακότεχνα όρια εμφράξεων ή προσθετικών εργασιών). Η τρίτη, αλλά εξίσου σημαντική φάση της θεραπείας είναι η επανεξέταση του ασθενούς σε 3 εβδομάδες για να ελεγχθεί η επούλωση των ιστών και εάν έχει επιτευχθεί η ίαση, γίνεται πλέον ανά 6 μήνες.

Βιβλιογραφία
1. Βρότσος Ι., Καρούσης Ι., «Περιοδοντολογία, Εμφυτευματολογία» .
2. Τσάμη Α., Η περιοδοντική θεραπεία στα παιδιά και στους εφήβους, «Οδοντοστοματολογική
Πρόοδος»


Εκτύπωση   Email