Η επίδραση της διατροφής  στην οδοντική υγεία

Η επίδραση της διατροφής στην οδοντική υγεία

Όσο σημαντικά  είναι το βούρτσισμα και η χρήση οδοντικού νήματος, άλλο τόσο σημαντική είναι η επίδραση της διατροφής μας στη στοματική υγεία. Αφαιρώντας από τη διατροφή μας ανθυγιεινές τροφές και επισκεπτόμενοι τακτικά τον οδοντίατρο, αυξάνουμε σημαντικά τις πιθανότητες να διατηρήσουμε υγιή δόντια  και μειώνουμε αντίστοιχα τις πιθανότητες δημιουργίας ουλίτιδας.

Ποιος είναι ο συσχετισμός μεταξύ διατροφής και οδοντικής υγείας;

Τροφές που περιέχουν ζάχαρη ευθύνονται για τη δημιουργία τερηδόνας. Πολλοί ερευνητές πιστεύουν ότι η εξέλιξη της νόσου είναι ταχύτερη και με μεγαλύτερη επίπτωση σε ανθρώπους με κακή διατροφή. Σύμφωνα με την Καναδική οδοντιατρική ομοσπονδία, μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή είναι ευεργετική για την οδοντική αλλά και τη συνολική υγεία του ατόμου. Χωρίς τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά δόντια και ούλα καθίστανται πιο ευαίσθητα στην τερηδόνα και στις παθήσεις των ούλων αντίστοιχα. Για να έχουμε έλεγχο της ζάχαρης που καταναλώνουμε πρέπει να διαβάζουμε τους πίνακες με την θρεπτική αξία και τη σύσταση που αναγράφονται σε τροφές και αναψυκτικά και να επιλέγουμε προϊόντα με τη χαμηλότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Η πιο σωστή επιλογή όμως είναι η κατανάλωση φρέσκων προϊόντων  ή τροφών με φυσικά συστατικά.

Τροφές που πρέπει γενικά να αποφεύγουμε είναι:

  • Ζαχαρώδη σνακ, καραμέλες κλπ.
  • Επεξεργασμένες τροφές ή τροφές γενετικά τροποποιημένες
  • Αναψυκτικά με ζάχαρη
  • Αναψυκτικά με οξέα ( ενεργειακά ποτά )
  • Συσκευασμένοι χυμοί

Επίσης σημαντικό είναι να αναφερθεί και η βλαβερή επίπτωση του καπνίσματος.

Τα παραπάνω σωστό είναι να αντικατασταθούν με τροφές  όπως:

  • Γαλακτοκομικά. Το γάλα, το γιαούρτι και το τυρί περιέχουν ασβέστιο που βοηθά στην ανάπτυξη των δοντιών και ενδυναμώνουν ούλα και δόντια.
  • Φρούτα και ωμά λαχανικά . Αυτά περιέχουν βιταμίνες που είναι σημαντικές για την υγεία των ιστών του στόματος. Επίσης οι τροφές αυτές περιέχουν ίνες που δραστηριοποιούν τους σιελογόνους αδένες να παράγουν περισσότερο σάλιο, που αυτό με τη σειρά του προστατεύει τα δόντια.
  • Τσίχλες χωρίς ζάχαρη, για τον ίδιο με παραπάνω λόγο. Η αυξημένη ροή σάλιου ξεπλένει τα υπολείμματα των τροφών και επαναφέρει το pH του στόματος σε φυσιολογικά επίπεδα.

Κάθε τι που τρώμε επηρεάζει το σύνολο του οργανισμού για αυτό είναι καλό να επισκεπτόμαστε συχνά τον οδοντίατρο, που μπορεί από την κατάσταση του στόματος να διαγνώσει πιθανά διατροφικά λάθη.

 


Εκτύπωση   Email