ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΑ


Ποιός ο ρόλος των εμφυτευμάτων;

Τα εμφυτεύματα χρησιμοποιούνται για να αντικαταστήσουμε δόντια που έχουν χαθεί. Ειδικότερα, τα εμφυτεύματα αντικαθιστούν τις ρίζες των δοντιών και πάνω τους τοποθετούνται τα τεχνητά δόντια. Με το πέρασμα του χρόνου το οδοντικό εμφύτευμα συνδέεται με το οστό και μένει σταθερό. Κάτι πολύ σημαντικό είναι, πως τα εμφυτεύματα μπορούν να αντικαταστήσουν ένα ή περισσότερα δόντια ή να στηρίξουν μια γέφυρα ή μια ολόκληρη οδοντοστοιχία.

Πόσα είναι τα είδη των εμφυτευμάτων;

Παρότι υπάρχουν πολλά είδη οδοντικών εμφυτευμάτων εκείνα που χρησιμοποιούνται ευρέως είναι τα ενδοοστικά εμφυτεύματα, τα οποία έχουν ριζόμορφο σχήμα.

Δηλαδή στην μορφή τους μοιάζουν αρκετά με τις ρίζες των φυσικών μας δοντιών. Πάνω στο εμφύτευμα βιδώνεται το abutment (το προσθετικό κομμάτι του εμφυτεύματος), που μοιάζει με τροχισμένο δόντι και μετά τοποθετείται η θήκη η οποία μοιάζει με αυτό που αντιλαμβάνεται ο ασθενής ως δόντι. Είναι κατασκευασμένα από κράμα τιτανίου, το οποίο είναι απόλυτα βιοσυμβατό από τον ανθρώπινο οργανισμό. Η θήκη τέλος κατασκευάζεται από πορσελάνη.

Η διαδικασία της οστεοενσωμάτωσης είναι μια φυσιολογική διαδικασία κατά την οποία οι σπείρες του εμφυτεύματος «γεμίζουν» περιμετρικά με οστούν, επομένως το εμφύτευμα γίνεται ένα με την γνάθο και το καθιστά αμετακίνητο.

Ποιος ο χρόνος ζωής των εμφυτευμάτων;

Όλα εξαρτώνται από την στοματική υγιεινή, τις μασητικές συνήθειες που ασκεί ο ασθενής, την ύπαρξη βρυγμού, δηλαδή εάν ο ασθενής σφίγγει και τρίζει τα δόντια του, εάν επισκέπτεται τον οδοντίατρο για καθαρισμό κάθε έξι μήνες και αν η γενικότερη υγεία του είναι σε καλή κατάσταση. Όταν πληρούνται οι παραπάνω προυποθέσεις, τα εμφυτεύματα μπορούν να διαρκέσουν για "μια ζωή"!

Κατάλληλοι και ακατάλληλοι υποψήφιοι για τοποθέτηση οδοντικών εμφυτευμάτων

Η τοποθέτηση των εμφυτευμάτων δεν έχει περιορισμό ηλικίας. Βασικό κριτήριο για την ασφαλή τοποθέτηση τους είναι η ύπαρξη αρκετού και καλής ποιότητας στηρικτικού οστού.

Η διάγνωση γίνεται απαραίτητα με αξονική τομογραφία γνάθου και όχι με απλή πανοραμική ακτινογραφία. Εφόσον υπάρχει επαρκές στηρικτικό οστούν η επέμβαση πραγματοποιείται με ασφάλεια από τον χειρουργό, άμεσα και με μεγάλα ποσοστά επιτυχίας (άνω του 96%). Τα εμφυτεύματα, όπως και τα φυσικά δόντια, πρέπει να τα προσέχουμε εξίσου, με σωστή στοματική υγιεινή.
 
Ασθενείς άνω τον 50, που κάνουν χρήση διφοσφωνικών φαρμάκων για την οστεοπόρωση πρέπει να ενημερώνουν τον οδοντίατρο τους διότι αποτελεί σχετική αντένδειξη. Επίσης παθήσεις όπως ο σακχαρώδης διαβήτης ή αυτοάνοσα νοσήματα λαμβάνονται σοβαρά υπόψη κατά την κατάρτιση του σχεδίου θεραπείας.