- Πώς να διαλέξω τον κατάλληλο οδοντίατρο;
- Πώς θα καταλάβω ότι έχω κάνει την σωστή επιλογή;
Όλα τα παραπάνω είναι ερωτήσεις και ιστορίες που ακούμε καθημερινά από ανθρώπους που επισκέπτονται την κλινικη μας.
Ασκώντας το επάγγελμα αυτό για περισσότερα από 20 χρόνια, θεωρώ ότι μπορώ να απαντήσω στις ερωτήσεις αυτές, βοηθώντας έτσι τους συνανθρώπους μου, να νιώσουν ασφαλείς με τις επιλογές τους. Τι πρέπει να προσέξω λοιπόν; Καταρχήν την επιλογή μας όσον αφορά το γιατρό!
Ο γιατρός θα πρέπει να είναι κάποιος που θα ακούσει προσεκτικά το πρόβλημα μας και τις ανησυχίες μας και θα αφιερώσει τον απαραίτητο χρόνο για την μελέτη της περίπτωσης μας. Θα μας εξηγήσει τη διαδικασία αλλά και θα μας απαντήσει με υπομονή στις ερωτήσεις και στις απορίες μας. Πρέπει να είμαστε εκ των προτέρων αναλυτικά ενημερωμένοι για τη διαδικασία, για τον χρόνο αποκατάστασης, για τον πιθανό πόνο και φυσικά για το ακριβές κόστος.
Άλλο σημείο, απολύτως απαραίτητο, είναι ο ακτινογραφικός έλεγχος. Σήμερα, δεν νοείται η τοποθέτηση εμφυτευμάτων χωρίς να έχει προηγηθεί η λήψη αξονικής τομογραφίας. Η πανοραμική ακτινογραφία τείνει προς κατάργηση (όσον αφορά τα εμφυτεύματα) γιατί οι πληροφορίες που μας παρέχει είναι ελλιπείς σε σχέση με την αξονική. Δεν πρέπει ποτέ να βασιζόμαστε σε μια πανοραμική για να καταρτίσουμε σχέδιο θεραπείας με εμφυτεύματα. Παράλληλα, ο γιατρός θα πρέπει να κάνει και κλινικό έλεγχο. Δεν νοείται σχέδιο θεραπείας όπου στέλνουμε με email μια ακτινογραφία στο γιατρό και περιμένουμε απάντηση. Ο γιατρός θα πρέπει να μας δει από κοντά και να εξετάσει προσεκτικά το στόμα μας. Σε κάθε άλλη περίπτωση, αποτελεί ένδειξη ότι ο γιατρός δεν ασχολείται σοβαρά και υπεύθυνα με το πρόβλημά μας.
Παράλληλα θα πρέπει να συζητηθεί και το ιατρικό ιστορικό. Προβλήματα γενικής υγείας ή τυχόν φάρμακα που λαμβάνουμε θα πρέπει να συζητηθούν προσεκτικά με το γιατρό.
Κατά την επίσκεψή μας στο ιατρείο για το πρώτο διαγνωστικό ραντεβού, θα πρέπει η εικόνα που θα συναντήσουμε να συνάδει με τους κανόνες της επιστήμης. Εκπτώσεις στην καθαριότητα και την επαγγελματική παρουσία του προσωπικού, θα πρέπει να μας βάλουν σε σκέψεις, διότι η τοποθέτηση
οδοντικών εμφυτευμάτων αποτελεί χειρουργική επέμβαση και θα πρέπει να τηρούνται όλα τα πρωτόκολλα καθαριότητας και αποστείρωσης. Επιπροσθέτως, το ιατρείο θα πρέπει να δείχνει και να είναι οργανωμένο. Στο ιατρείο μας, τηρούμε αρχείο για κάθε ένα από τα χιλιάδες εμφυτεύματα που έχουμε βάλει στα στόματα των ασθενών μας τα τελευταία 20 χρόνια.
Άλλη μια ερώτηση που ακούμε συχνά, είναι για την μάρκα και την προέλευση των εμφυτευμάτων. Ο γιατρός θα πρέπει να σας ενημερώσει σχετικά, αλλά γενικά θα έλεγα πως όταν τηρούνται όλες οι παραπάνω προϋποθέσεις, σημαίνει πως ο γιατρός σέβεται τον εαυτό του και τους ασθενείς του. Γενικά όλες οι μεγάλες και επώνυμες εταιρείες του χώρου προσφέρουν καλά και αξιόπιστα συστήματα εμφυτευμάτων, αλλά αν θέλουμε να γνωρίζουμε τα χαρακτηριστικά των καλύτερων συστημάτων, θα έλεγα πως η επιφάνεια των εμφυτευμάτων θα πρέπει να έχει επεξεργασία SLA και η σύνδεση εμφυτεύματος και προσθετικής να είναι κωνική.
Πολλοί ασθενείς με σοβαρά προβλήματα, δηλαδή απώλεια πολλών δοντιών, φοβούνται να προχωρήσουν γιατί θεωρούν πως για το διάστημα που απαιτείται για την ολοκλήρωση της θεραπείας, θα μείνουν χωρίς δόντια. Αυτό ευτυχώς, σπάνια μπορεί να συμβεί, διότι σήμερα υπάρχει η γνώση και η τεχνολογία ώστε να κάνουμε αυτό που ονομάζεται άμεση φόρτιση, δηλαδή να τοποθετηθούν μεταβατικά (προσωρινά) δόντια την ίδια ημέρα με την τοποθέτηση εμφυτευμάτων ή το αργότερο 2 ημέρες μετά. ‘Οταν αυτό είναι εφικτό, είναι και η ενδεικνυόμενη λύση, γιατί η όχληση του ασθενή είναι η μικρότερη δυνατή.
Τέλος, θα ήθελα να αναφέρω πως τα οδοντικά εμφυτεύματα έχουν πίσω τους μια μακρά ιστορία έρευνας και εξέλιξης, άνω των 40 ετών, που τα καθιστά σήμερα την πιο αξιόπιστη λύση για την αντικατάσταση των χαμένων δοντιών, με την προϋπόθεση βέβαια της τήρησης των κανόνων της επιστήμης, καθώς και των στοιχείων που αναφέρθηκαν παραπάνω.